Beszéljünk a menstruációs eszközökről!

Fiatal koromban, amikor először jött meg a menstruációm, hosszú évekig borzasztó volt, már csak azért is mert jobb híján akkor még vattát is használtunk. Nehéz néhány nap volt tele görcsökkel, amelyek miatt szinte mozogni sem tudtam. A menstruáció az első néhány évben egyébként sem követ napra pontos ütemtervet, így azt sem lehetett könnyen kiszámítani, mely napokon kell felkészülni a menstruációs eszközökkel.

Bármelyik pillanatban elkezdődhetett - így megesett, hogy az iskolában ülve. Volt néhány kínos pillanat, amikor kimentem a mosdóba és megláttam a vérfoltokat a nadrágomon, vagy ami még rosszabb: egy osztálytársam szólt, hogy véres a fenekem. Akkor még cikinek éreztem az egészet, nem tudtam, hogy a menstruáció a világ legtermészetesebb dolga. Gyerekként bénító volt a gondolat, hogy valaki meglássa a táskámból kikandikáló betétet, a tampon pedig szóba sem jöhetett, hosszú ideig sehogy nem tudtam felhelyezni. 

 

Nem sokkal az első menstruációm után volt egy iskolai kirándulás, amire élénken emlékszem. Egyszer, amikor kimentem a mosdóba, rájöttem, hogy megjött. A tanáromtól kellett kérnem egy betétet. Szerencsére egy szuper nedvszívó darabot kaptam, de vastag és kényelmetlen volt. Olyan érzés, mintha bepelenkáztam volna magam. Meg voltam győződve arról, hogy mindenki látja és mindenki hallja, ahogy serceg a fenekemben. Nem tudok nem gondolni arra, hogy mennyivel egyszerűbb ma minden, amikor rengeteg féle és kényelmes termék áll a rendelkezésünkre.

Közben felnőttem és rájöttem, hogy a menstruáció természetes és normális, és semmi kínos nincs benne. Nyilván senki nem akarja, hogy vérfolt éktelenkedjen a nadrágján, de az évek során elhagytam a menstruációval járó szégyent, és már nyíltan beszélhetek a témáról.

Ennek ellenére a menstruáció gyakran fájdalmas, bosszantó és kiszámíthatatlan lehet, a termékek meg drágák és sokaknak még Magyarországon is luxuscikknek számítanak, mivel a tamponokat, betéteket és menstruációs csészéket luxuscikként adóztatják, nem pedig szükséges orvosi kellékként. Az egyszer-használatos betétek és tamponok nem fenntarthatók és pazarlók, amelyekkel tonnányi hulladékot termelünk.  

Szerencsére több különböző típusú menstruációs terméket használhatunk, amelyek segíthetnek csökkenteni a környezeti károkat. Vannak menstruációs csészék, bugyik és újrafelhasználható betétek, amelyeket kényelmesen tudunk használni.

Menstruációs bugyi

Ahelyett, hogy naponta több betétet vagy tampont elhasználnánk, egyszerűen felvehetünk egy bugyit, akárcsak az összes többi reggelen. Ijesztő lehet lemondani a megszokott menstruációs termékekről, de a menstruációs bugyi remek kiindulópont, ha elindulnánk egy környezetbarát úton. Az első néhány alkalommal kissé terjedelmesnek tűnhet, ezért azokon a napokon általában lazább nadrágokat választok. 

A legtöbb márka körülbelül három réteg nedvszívó anyaggal szereli fel a bugyikat. A betéthez hasonlóan a fehérneműben lévő folyadékzáró anyagok megakadályozzák, hogy a vér kiszivárogjon. Velem előfordult már,  hogy összevéreztem a fehérnemű varrását, amikor rossz nedvszívó képességűt választottam,  de azért ehhez elég sok vér kellett.

Menstruációs csészék

A tamponokat és betéteket gyakran kell cserélni és nem tesznek jót a környezetnek – néhány óra elteltével ki kell őket dobni. A menstruációs csészék azonban újrafelhasználható, tartós szilikon csészék, amelyek megtartják a vért és megakadályozzák a szivárgást. Csak egyszer kell megvenni, és több évig kibírják. A betanulás viszont egy kicsit hosszabb folyamat, ezért azokon a napokon érdemes kipróbálni, amikor nem nagyon mozdulunk ki otthonról, mert előfordulhat, hogy több fajtával kell kísérletezni, mielőtt megtaláljuk a számunkra legideálisabbat.  A menstruáció erősségétől függően a legtöbb csésze akár 12 órán keresztül bent maradhat, így egy egész munkanapot is kibír anélkül, hogy ne otthoni körülmények között kelljen kiüríteni.

Mosható betétek

Az újrafelhasználható betét volt az első alternatív eszköz, amelyet kipróbáltam, és azonnal beleszerettem. Ugyanúgy működik, mint a sima betét: szárnyait a fehérnemű köré rögzítjük (amit én használok, az alul patentos) és fixen ott is maradnak. Lehet, hogy valakinek furcsa és kellemetlen a gondolat, de az is jó megoldás lehet, ha otthon csak ezt használjuk. Ha elmegyünk otthonról, vihetünk hozzá egy kis tasakot, amelyben a cserebetétet tarthatjuk és amelyben a használtat eltároljuk, amíg haza nem érünk, és hideg vízbe be nem áztatjuk. A textil betétek különféle anyagokból készülnek. A gyapjú nedvszívó, de vannak mindenféle alternatív szövetek, például kender, bambusz vagy aktív szénnel átitatott anyagok, amelyeket például a szagok csökkentésére használnak. 


A fogyatékkal élőknek is vannak szexuális igényei